Groene kool rolletjes in de oven. Een wintertopper!

groene kool
Print Friendly, PDF & Email

Een heerlijke voedzame ovenschotel die je instant zal opwarmen.

Groene kool wordt al te vaak vergeten in onze alledaagse bereidingen. We zien ze vaak in de supermarkt liggen maar weten niet goed wat er mee te doen.

Volgend receptje is het bewijs dat groene kool voor meer dan hutsepot geschikt is. Het is een heerlijke ovenschotel die ook door de kindjes gesmaakt zal worden. Serveer deze samen met een heerlijke groene kool puree en de dag kan niet meer stuk. Alles is heel gemakkelijk te vooraf klaar te maken en heel budgetvriendelijk.

Dus waar wachten we op? Probeer het zeker eens uit. Het zal een groot succes worden. Dat geef ik je op een blaadje!

groene kool rolletjes
Ingrediënten groene koolrolletjes in de oven

Ingrediënten (voor 4 personen):

Groene kool rolletjes

  • 500 gr gemengd gehakt
  • 1 groene kool
  • 80 gr margarine
  • 80 gr bloem
  • 1 liter halfvolle melk
  • 150 gr gemalen kaas
  • peper/zout/nootmuskaat

Groene kool puree

  • 1 kg aardappelen (bloemig)
  • de rest van de groene kool fijngesneden
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 100 gr gerookte spekblokjes
  • 50 gr boter
  • 1 ei
  • 100 ml halfvolle melk
  • peper/zout/nootmuskaat

Bereiding:

Groene kool rolletjes

  • Snij de buitenste bladeren van de kern van de groene kool en leg aan de kant. Reken 2 bladeren per persoon.
  • Snij de dikke nerf uit het blad maar niet verder dan halfweg het blad zodat deze mooi bijeen blijft.
  • Spoel de bladeren in koud water en zet ondertussen een grote pot gezouten water op het vuur tot het kookt.
groene kool
Snij de groene koolbladeren los van de kern
  • Voeg nu de koolbladeren toe in het kokend water en duw deze onder.
  • Laat ongeveer 8 minuten zachtjes koken en giet af.
  • Spoel direct met koud water zodat de groene kleur mooi fris blijft.
  • Snij de rest van de kool in fijne reepjes en kook deze eveens in kokend water tot de kool zacht is.
  • Spoel onder koud water en zet apart.
Groene kool
Snij de harde kern uit het blad
  • Verdeel het gehakt in 8 gelijke delen en leg de hoopjes in het midden van het koolblad.
  • Vouw deze dicht als een enveloppe en herhaal dit bij de 8 koolbladeren.
groene kool
Groene kool rolletjes in de oven
  • Leg de 8 rolletjes in een ondiepe pan. Voeg wat kippenbouillon toe zodat deze voor 1/3 onderstaan en laat 10 minuutjes op een zacht vuurtje onder deksel garen.
groene kool rolletjes
Laat de rolletjes zachtjes garen in een ondiepe pan
  • Eens gaar halen we de rolletjes uit de pan en laten we het vocht wat uitlekken.
  • Maak ondertussen de bechamelsaus door 80 gr margarine te smelten op een zacht vuur. (Boter mag niet kleuren).
  • Voeg hierbij de 80 gr bloem en roer goed om. Deze roux mag nu een 2-tal minuutjes op een zacht vuurtje blijven staan tot er een koekjesgeur zich verspreid.
  • Voeg nu beetje bij beetje de koude halfvolle melk toe en laat telkens binden door de roux.
  • Eens je een stevige witte saus bekomt kan je peper, zout en nootmuskaat toevoegen.
  • Leg de groene kool rolletjes in een ovenschool, overgiet met de bechamelsaus en bestrooi met de gemalen kaas.
  • Zet de schotel 30 minuten in de oven op 150°C. Verhoog de laatste 5 minuten de oven naar 200°C zodat de kaas mooi gratineert.
groen kool rolletjes
Gegratineerde groene kool rolletjes

Groene kool puree

  • Kook de aardappelen in gezouten water tot deze zacht zijn.
  • Stoof ondertussen de fijngesnipperde ui en look in een weinig boter aan.
  • Voeg de gekookte groene koolreepjes toe en laat zachtjes stoven. Kruid met peper en zout.
  • Als de groene koolreepjes mooi zacht zijn kunnen de spekblokjes toegevoegd worden.
  • Giet de aardappelen af en prak deze fijn.
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Voeg het eitje, de boter en de groene kool toe en meng grondig.
  • Voeg wat halfvolle melk toe als de puree te vast is.

Klaar is kees! 

Tijd om te genieten van deze heerlijke winterkost.

Zin in nog meer heerlijke gerechtjes? Klik dan vlug op volgende link: http://bientjes-kitchen.be/category/dinner-time/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.