A taste of Vietnam. Oosterse rijstnoedelsalade met gegrilde dunne lende.

Vietnamese rijstnoedelsalade
Print Friendly, PDF & Email
Een Vietnam style salade… Heerlijk als lichte lunch of om mee te nemen naar het werk.

Azië is een gigantisch continent, met ontzettend veel interessante landen. Elk land in Azië heeft haar eigen cultuur, gerechten, regels en gewoontes. Hiervan is Vietnam een prachtig en divers land. Van mooiste kustlijnen, tot terrasvormige rijstvelden, tot sfeervolle dorpjes en het door Karstgebergte gedomineerde landschap. Dit land heeft het allemaal. De altijd even vriendelijke bevolking, de cultuur en het heerlijke eten maakt dat het land absoluut een bezoek waard is. Jammer genoeg hebben we niet altijd de mogelijkheid om verre reizen te maken. Dus brengen we de wereld naar onze keuken. Vandaag is Vietnam aan de beurt. Begint het toch wat te kriebelen om de valiezen te pakken en wil je nog wat meer wegdromen? Dan kan je via deze link alle informatie over het land terugvinden. http://www.vietnamtourism.com/#event-list5

Vietnamese rijstnoedelsalade
Serveer in een stoommandje of kommetje.

Deze Vietnamese rijstnoedelsalade is een perfecte basis voor een uitgebreide maaltijd, bij een BBQ of als lunch. Als heerlijke smaakmaker gebruik je nuoc cham. Een verfrissende dressing die je door heel het land tegenkomt. Vaste ingrediënten voor de salade zijn rijstnoedels, wortel, komkommer, ui, pinda- of cashewnot (en en koriander. Elke salade kan natuurlijk naar eigen inbreng aangevuld worden met extra groenten en/of kip, rundsvlees of scampi’s. De salade die ik jullie laat ontdekken is “Vietnam style”. Niet authentiek Vietnamees, maar wel met grote invloeden. Het is een overheerlijke verfrissende salade. Pittig, gezond en heerlijk tijdens de warme zomerdagen. Deze salade is gemakkelijk op voorhand klaar te maken en kan heel eenvoudig meegenomen worden naar het werk als lunch. Zolang deze maar fris kan gehouden worden. Laat die collega’s maar jaloerse blikken werpen.

Oosterse rijstnoedelsalade met gegrilde dunne lende
Ingrediënten: (voor 4 personen)
Dressing: (nuoc cham)
  • 3 eetlepels rijstazijn
  • sap van 1 limoen
  • 4 eetlepels vissaus
  • 4 eetlepels rietsuiker
  • 5 eetlepels water
  • 2 teentjes geplette knoflook
  • 1 rode chilipeper fijngehakt
  • stukje geraspte gember van +- 2cm
rijstnoedelsalade:
Vietnamese rijstnoedelsalade
Heerlijke ingrediënten voor een heerlijke salade
  • 1 pak rijstnoedels. (dikte volgens eigen keuze)
  • 2 dunne ledes van ongeveer 200 gr
  • 150 gr verse groene boontjes
  • 3 wortels
  • 1 komkommer
  • 1 rode ui
  • 1 bundeltje lente ui
  • 1 rode paprika
  • 100 gr gezouten en geroosterde pinda- of cashewnoten
  • 50 gr geroosterde sesamzaadjes
  • verse koriander en groene munt
Bereiding:
  • Maak de dressing door alle ingrediënten goed door elkaar te roeren tot de suiker volledig is opgelost.
  • Kook de noedels zoals beschreven op de verpakking en spoel direct met koud water om het kookproces te stoppen.
  • Snij de lente ui en de rode ui in fijne schijfjes.
  • Schil de wortel en maak met behulp van een dunschiller lange slierten. Doe dit ook bij de komkommer.
  • Reinig de groene boontjes en blancheer deze kort.
  • Snij de rode paprika in fijne reepjes.
  • hak de pindanoten  grof en rooster kort in een pan.
  • Neem een kom die groot genoeg is om alles goed te mengen en voeg alle ingrediënten samen.
  • Bak de dunne lende kort in een grillpan of op de BBQ. Kruid met peper en zout. Snij in dunne reepjes.
  • Dresseer de noedelsalade in een kommetjes of stoommandje. Leg de gegrilde dunne lende bovenop de salade en bestrooi met de geroosterde sesamzaadjes, gehakte koriander en wat fijngesneden munt.

“Life is too short to eat food that doesn’t taste good.”
― Alana Chernila

Vietnamese rijstnoedelsalade
Vietnam Style rijstnoedelsalade

 

 

 

 


Zin in nog een heerlijk slaatje?

http://bientjes-kitchen.be/pittige-salade-met-gandaham/

Eén gedachte over “A taste of Vietnam. Oosterse rijstnoedelsalade met gegrilde dunne lende.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.